Category: Macedonian edition

Какви тајни крие дното на Охридското Езеро

Охридското Езеро не престанува да ги изненадува археолозите, чии длабочини стануваат се поатрактивни за истражување. За првпат во водите на езерото се откриени тегули со потекло од доцната антика На две локации во околината...

Рисицата Лиса му позираше на локален жител од Маврово

Уништена кафез – замка за рисови во месноста Суви Дол, Кичевско Вистинска радост е кога жители од мавровските села ќе јават дека виделе рис, а уште повеќе кога ќе испратат слики од рис што...

Археолошки истражувања кај Видин Град, Градско – антички Аргос

Институтот за Археолошки Истражувања-Скопје, со подршка на Министерството за Култура во рамки на годишната програмата проекти од национален интерес, веќе четврта сезона врши археолошки истражувања на античкиот град, кај село Водоврати, Градско. Овој малку...

Kампања за прогласување на Шар Планина за национален парк

Центарот за едукација и развој (ЦЕД) во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Програмата за животна средина на ОН (УНЕП) започнуваат со имплементација на јавната кампања за прогласување на...

Езеро во Индија старо повеќе од 50.000 години мистериозно стана розово

Езеро во Индија, старо повеќе од 50.000 години, стана розово, а експертите сè уште немаат објаснување зошто се случило тоа. Езерото Лонар во државата Махараштра мистериозно ја смени бојата пред неколку дена на изненадување...

Лагуна за егзотични фламинга во скопската зоолошка градина

Зоолошката градина во Скопје за првпат е збогатена со егзотични птици од видот фламинго, а Градот Скопје инвестираше во изградбата на нивното ново живеалиште. Живеалиштето претставува мала лагуна со многу зеленило, езерце за фламингата,...

(Видео) Неверојатна глетка: Со дрон снимена колонија од 64 илјади морски желки

Австралиски научници направија снимки со дрон кои прикажуваат илјадници зелени желки како се собираат покрај брегот на Големиот Корален Гребен. Несекојдневното видео ја прикажува најголемата светска популација на големите желки и нивниот пат до...

Се родија првите еленчиња во Репродуктивниот центар во Галичица

Во Репродуктивниот центар за Европски елен во НП Галичица се родија првите еленчиња. Во периодот кој следи се очекува на свет да дојдат уште нови младенчиња., објави Националниот Парк – Галичица. Поминаа околу четири...

Translate »