Category: Недопрени убавини

„Недопирливите“ убијци на балканскиот рис

Марко беше убиен среде заштитена зона. Телото никогаш не му беше пронајдено. Само го снема сигналот кој го емитуваше неговиот околувратник. Неколку месеци по исчезнувањето, во 2011 година, стигнаа гласините. Од повеќе места. Од...

По трагите на Лиса и Филипче, балканските рисови кои обединија три држави

Кон крајот на март Лиса и Филипче заедно ја поминаа македонско-албанската граница. Без страв ги искачија шумските ридови на планината Кораб. Откако кратко се задржаа во Албанија, се упатија кон соседната планина Дешат, каде низ стрмните патеки повторно...

Мистичен црн пантер фатен на камера по 100 години

Мистичниот африкански црн леопард навистина постои. Биолозите направија ретки снимки од елегантната голема мачка како величествено се движи во Кенија. Ова е прва фотографија на африканскиот црн леопард од 1909 година, вели Ник Пилфолд...

Балканскиот рис прогласен за критично загрозено животно

Во рамки на 37-та средба на постојаниот Комитет на Бернската Конвенција во Стразбур, балканскиот рис (Lynx lynx balcanicus) е вметнат во Прилог бр.2 како критично загрозено животно за коешто потребни се итни мерки за...

Тајната на монашкиот локум

Tројца монаси од манастирот “Света Богородица” пишуваат нова историја за Берово. Градот на југоистокот од Македонија кој никогаш не произведувал локум, сега го прави највкусниот и најнеобичен локум. Отец Фотиј, монахот за кого велат...

Бесплатно ноќевање на – 25

Планинарите Александар Кирковски и Петар Ивановски, во најстудената ноќ спиеја во снег на Шар Планина. Во бивак – засолниште ископано во снег, кое сами го направиле на врвот Антени на 2.525 метри надморска височина, тие минале десет часа.  Планинарите, вообичаено, на преспивање...

Најмал откриен скелет – 1,8 метри

На четири километри од градот, во месноста Манастир, има археолошки локалитет, старохристијанска базилика. Станува збир за манастирски комплекс со големи димензии. Според легендата, комплексот бил толку голем, што звукот од камбанаријата се слушал дури до Берово на...

Translate »