Category: Убавините на Македонија

Лагуна за егзотични фламинга во скопската зоолошка градина

Зоолошката градина во Скопје за првпат е збогатена со егзотични птици од видот фламинго, а Градот Скопје инвестираше во изградбата на нивното ново живеалиште. Живеалиштето претставува мала лагуна со многу зеленило, езерце за фламингата,...

Се родија првите еленчиња во Репродуктивниот центар во Галичица

Во Репродуктивниот центар за Европски елен во НП Галичица се родија првите еленчиња. Во периодот кој следи се очекува на свет да дојдат уште нови младенчиња., објави Националниот Парк – Галичица. Поминаа околу четири...

Мини подморница со стаклено дно во водите на Охридското Езеро

Охрид ја збогатува понудата за престојната туристичка сезона, кога се очекуваат бројни посетители од земјава. Пловило со стаклено дно во водите на Охридското Езеро ќе привлекува туристи со можноста да се гледа подводниот свет,...

Колку пеликани има во Преспанското Езеро?

Македонско еколошко друштво во соработка со Општина Ресен и Националниот парк Галичица, Меѓународниот ден на биолошката разновидност – 22 Мај оваа година ќе го одбележи со пребројување на пеликаните од Преспанското Езеро. Досега на...

(Видео) Jата сончарки забележани во водите на Охридското Езеро

Рибите сончарки од неодамна живеат и во водите на Охридското Езеро. Нуркачкиот центар „Амфора“ објави дека по подолга обсервација на овој интересен вид риба кој природно не припаѓа во ендемичниот екосистем на Охридското Езеро,...

Вевчани како отворена театарска сцена на која продефилираа над 1000 маски

Вевчани два дена наликуваше на отворена театарска сцена, каде продефилираа над 1000 маски и повеќе од 10.000 посетители од земјава и странство.  Програмата започна на 12-ти јануари, со настапи на македонските ѕвезди Влатко Лозаноски,...

Фестивал на оризот во Чешиново – посетителите ќе можат да го видат и најголемото штрково гнездо

Првиот „Фестивал на оризот во Чешиново, 2019“ ќе се одржи во недела (27 октомври) во Еко-етно паркот во селото Чешиново со почеток во 13 часот. Чешиново е лоцирано во срцето на брегалничкиот регион, карактеристичен...

Чинарот во Охрид прогласен за природна реткост

Министерот за животна средина и просторно планирање донесе решение за прогласување на 5 нови природни реткости: Киселичка пештера, Чинар – Охрид, Даб благун – с. Бели, Црна дудинка – Лесново и Карактеристичен геолошки профил...

Translate »