Tagged: arheolosko bogatstvo

Поглед во внатрешноста на уникатната гробница во Египет стара 4. 400 години

Фотографиите и видеата на гробницата која е постара од 4.000 години, покажуваат дека таа е пронајдена во исклучително добра состојба. Вазири вели дека станува збор за исклучителни откритија, едни од раритените последниве децении. Новооткриената,...

Ковчег со скапоцености

Македонија е како ковчег преполн со скапоцености, кој едвај чека да биде отворен. Изобилува со историја и традиција уште од неолитот, за што сведочат многубројните археолошки богатства пронајдени во утробата на земјата. Тетовската менада, Адам од Говрлево, златната маска од Требеништа од 6 век пред нашата ера, керамиката од неолитот, пронајдоците од бронзената доба, остатоците на римските градби, како и мозаиците со непроценлива вредност, се само дел од богата културно наследство кое со векови наназад е пронаоѓано на ова тло.

Translate »