Monthly Archive: November 2020

Какви тајни крие дното на Охридското Езеро

Охридското Езеро не престанува да ги изненадува археолозите, чии длабочини стануваат се поатрактивни за истражување. За првпат во водите на езерото се откриени тегули со потекло од доцната антика На две локации во околината...

Рисицата Лиса му позираше на локален жител од Маврово

Уништена кафез – замка за рисови во месноста Суви Дол, Кичевско Вистинска радост е кога жители од мавровските села ќе јават дека виделе рис, а уште повеќе кога ќе испратат слики од рис што...

Археолошки истражувања кај Видин Град, Градско – антички Аргос

Институтот за Археолошки Истражувања-Скопје, со подршка на Министерството за Култура во рамки на годишната програмата проекти од национален интерес, веќе четврта сезона врши археолошки истражувања на античкиот град, кај село Водоврати, Градско. Овој малку...

Translate »