Category: Репортажи

„Недопирливите“ убијци на балканскиот рис

Марко беше убиен среде заштитена зона. Телото никогаш не му беше пронајдено. Само го снема сигналот кој го емитуваше неговиот околувратник. Неколку месеци по исчезнувањето, во 2011 година, стигнаа гласините. Од повеќе места. Од...

По трагите на Лиса и Филипче, балканските рисови кои обединија три држави

Кон крајот на март Лиса и Филипче заедно ја поминаа македонско-албанската граница. Без страв ги искачија шумските ридови на планината Кораб. Откако кратко се задржаа во Албанија, се упатија кон соседната планина Дешат, каде низ стрмните патеки повторно...

Поглед во внатрешноста на уникатната гробница во Египет стара 4. 400 години

Фотографиите и видеата на гробницата која е постара од 4.000 години, покажуваат дека таа е пронајдена во исклучително добра состојба. Вазири вели дека станува збор за исклучителни откритија, едни од раритените последниве децении. Новооткриената,...

Со коњ и мазга по линијата на фронтот – 12 дена пеш од Битола до Солун

Големиот подвиг на искусниот планинарски водич и љубител на планините и природата Петар Нолев од Битола полека се приведе кон крајот. Тој заедно со својата мала експедиција во која учествуваа францускиот дипломат и писател...

Еден остров, седум луѓе и куче

Седуммина жители и едно куче живеат на далматинскиот остров Ошљак, наречен и Лазарет. Станува збор за многу мал остров, кој може да се заобиколи за само 20 минути, а се наоѓа во задарскиот канал...

Археолозите открија гробници во Луксор од пред 3.500 години

Археолозите во Египет открија бројни предмети, меѓу кои и една мумија, во два неистражени гробови во градот Луксор на Нил. Се верува дека мумијата е на еден висок функционер од египетското „Ново кралство”,од пред околу...

(Видео) Проколнатиот брод на Тито заринка на брегот на Калифорнија

Бродот без екипаж, заробен од стаорци, кој неколку години мистериозно пловеше по Атлантикот, заринка на брегот на Калифорнија. Хрватските медиуми пишуваат дека според должината на бродот и фотографиите кои што се појавија, станува збор...

Боите на Елбасан во ноември

Боите на Елбасан во ноември – вака некако би го именувала албумов на импресии од викендот поминат во дружба со планинарите на скопското планинарско друштво SHBE Shkupi – Shoqata bjeshkatare ekologjike  на собирот на планинари од...

Врзете се полетуваме од 53. кат

“Врзете се, полетуваме”, се зборовите кои секојдневно се слушаат по безброј пати, но не на земја, туку на 53. кат од највисоката зграда на Истанбул – Сафир мол. На овој кат во висококатницата е сместен 4Д-симулатор на летање, со хеликоптер кој...

Три преспански атракции

Во двете преспански езера (Голема и Мала Преспа) има четири острови. Најголемиот од нив е Св.Ахил во Малото Езеро, кој со островот Видрониси и припаѓа на Грција. Св. Ахил е единствениот населен остров, но на него живеат само 27 луѓе во 11 куќи, бидејќи според легендата, доколку се изгради дванаесетата, една од нив ќе се урне. На Островот Ахил се наоѓала првата македонска архиепископија и првата престолнина на цар Самоил.Островот Голем Град познат уште и како Св.Петар се наоѓа во македонскиот дел на Големото Езеро, а Мал Град или Св.Павле е во албанскиот. Единствените жители на овие острови се птиците, змиите, желките, инсектите и некои видови на растенија.

Translate »